Pages

Tuesday, October 21, 2008

Selamat Hari Raya semua

Assalamualaikum,

ni gambo raya tahun ni... raya kat Johor. Raya ke3 baru balik Tranung. Tahun ni ada famili long dan famili aku je. Lepas solat raya, baru famili ngah balik. Yang takde, famili akak jelah. Nasib baik 2 orang bujang tu tak kawen lagi, so dapatlah tetiap tahun raya kat kampung ni.

Dari kiri (belakang): Ulfah (bongsu Long), Kak Mun (wife Long), Long, Abah, Mak, Abang, Aku dan Najlaa. Dari kiri (hadapan): Danial (no2 Long), Wan (no3 Long), Emi (adikku), Aidi, Kakak (sulong Long)

Raya ke 10 (Sabtu), kami baru balik Kuching. Masa tengah mendobi rumah Ahad tu, tiba-tiba Najlaa panas. Aik, demam ke Laa? terus bagi ubat demam yang cair. Kebah kejap. Esoknya panas lagi. Kena pi klinik ni. Doktor bagi ubat yang sumbat kot bawah tu. Alhamdulillah. Kejap je dah elok. Dari hari Najlaa demam lagi kami berkira-kira nak buat open house. Nak buat ke tak kenalah tunggu dia betul-betul pulih. Alhamdulillah, Rabu dah sihat sepenuhnya tapi malam sebelumnya, Aidi pulak yang batuk kering tiba-tiba masa tengah malam. Kelam kabut gak sebab dia takleh bernafas. Abang letak vicks, baru elok sikit.

Maka, kami pun ambil keputusan untuk buat open house malam Rabu. Sebab ada bawa balik satay dan kopok gote dari Tranung. Kalau lambat-lambat, takut tak elok dan tak sedap pulak. So, jemputan lebih kurang 50 orang yang confirm. Aku jemput kawan-kawan sini dan jiran. Abang jemput kawan ofis je. Menu hari tu aku buat paling simple sesimplenya. Antaranya mihun sup, soto dan buat puding jagung sikit. Abang buat air sirap dan uruskan satay dan kopok.

Seawal lepas subuh hari Rabu tu dah mula operasi. Kopek bawang, rebus ketupat, hiris bawang. Abang kije, so pepagi dapat tolong sikit je. Esok baru dia cuti. Tengahari aku keluar dengan anak-anak, beli ayam dan taugeh. Balik terus masak sup 2 periuk. Dapur 2 tungku je, periuk pun secotet-secotet. Kenalah masak awal-awal dan sikit-sikit. Dah settle sup, buat sambal kicap pulak. Tung tang tung tang. Dah siap. Masak puding jagung pulak. Kul 3 dah boleh duduk. Sempat aku lelap mata kejap. Abang balik kul 5 terus masuk dapur dan buat kije. Tetamu datang ada lepas maghrib, ada datang kul 7.30 mlm. Abang cakap lagi senang buat malam sebab masanya tak panjang. Kul 9.30 macam tu dah takde orang datang. So, bolehlah rest awal. Abang yang kemas semua. Dia yang soh aku baring, takut penat.

Sila-sila... ada satay, kopok lekor, mihun sup, soto, puding... :)


Tapi tang bajet nak buat open house ni aku memang fail. Apa taknya, lepas masak 2 periuk sup, abang bagitau ada tambahan orang datang. Aku pun tambah lagi 1 periuk sup dan 4 ketul ketupat Adabi tu. Memang tak reti bajet. Bila dah takde orang datang, 1 periuk sup dan 6 ketul ketupat tak terusik. Satay asalnya ada 400 cucuk, cuma luak 300 cucuk je. Aku celur mi 3 bungkus, habis. Yang barang-barang lain yang tak habis, boleh sambung. Macam sambal kicap, taugeh, daun sup tu. Kalau sup tu, memang mandi suplah abang kata... hahhaha.

Wah, teringin nak makan keladi goreng cicah sambal kicaplah pulak. Tengah puasa 6 ni. Sedapnyaa... hehhe

2 comments:

noore said...

amboih..syoknye raya ko kali ni ai...biar bertungkus lumus buat open house...bila org ramai yg dtg..seronok rasanye ye =)

Suhaiza Sa'at said...

a'ah nor... raya ni dapatlah balik kuching awal sikit... so dapatlah jamu kawan-kawan kat sini... lagipun tak pernah buat makan-makan kat rumah ni... rumah sebelum ni pernahlah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...