Pages

Tuesday, May 24, 2011

Laksa Johor

Bismillah,

atas permintaan ex-classmate di sek men dulu (kini dia di JB), saya memulakan pencarian resepi laksa johor yang sedap ni. Katanya, banyak resepi orang letak tapi tak sure yang mana sedap. So saya memang dah lama tak makan laksa ni, duduk pulak kat negeri orang, confirm takde orang buat kat sini. Maka, berhasillah saya buat dan makan laksa johor di bumi kuching ni dari makan tengahari sampai ke makan malam esoknya. Hahaha... Memang feel macam ada kat Johor je. hehe. Ha, layan gambar dan resepi ni ye.


Laksa Johor.. betul2 hao liaooo... hahah. siap kluar piuk lagi, tak nyempat2. cukup korum kot sayur2 tu. ada org letak nenas eh?
Dari spageti, sayur sayan (kacang panjang, daun kesum, lada hidup, bawang beso, timun, taugeh) kuah sepiuk dan sambal belacan)


Pinggan ke-3... sangat sedap. terima kasih puan empunya resepi.





Laksa Johor Ori ( freeda_3210 MyR)

Bahan-bahan (12-15 orang) {sy buat separuh}
1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)

**Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan) **
Ikan kembong + ikan parang - 1 kilo (ikan parang optional)
udang basah 100gm
isi ikan kurau - 10 gram dibakar
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm

**Bahan B (dimesin)**
bawang besar - 3 biji
cili kering - 15 tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari

**Bahan C**
serai - 2 batang diketuk untuk tumis
asam keping - 2 keping (masuk dlm kuah)
santan pekat 1 kotak / lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
bawang putih -3/4 ulas

**Bahan Hias**
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
tauge buang ekor (segar)
jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket) {ni kobis jeruk, sy tak letak}
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
Kicap kipas udang / kicap manis

** Sambal Belacan
-lada merah 5/6 biji
-Belacan melaka - 30 gram dibakar
Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji

Cara-cara
1.rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar
dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
2.**Penyediaan kuah**
3.Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
4.Bila garing, masukkan bahan C pulak iaitu rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
5.masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
6.masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air {yg ni agak2 je nk byk mana} dan
7.masukkan asam keping
8.tambah garam dan gula untuk rasa {sy tambahkan 1 kiub ayam}
9.masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 1/2 jam.
Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
10.**Sambal belacan**
11.mesinkan semua bahan dan hidangkan
12.SELAMAT MENCUBA

4 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam
Sdp tu laksa jhr..lama pulak x buan dan mkn..last buat time raya thn lepas...lama tu kan..negok pun jadi lapar balik ni haaa...

Suhaiza Sa'at said...

wsalam sheila, heheh. buatlah. sy buat setengah je, tupun blh dpt 7 pinggan. hehe. sangat sedapppp tauuu..

Info Kerja said...

makasih yach infonya

Jasa Website said...

Sedap sekali

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...