Pages

Thursday, November 27, 2008

Percik

salam semua,

ada mood nak masak percik hari ni. Kes tak tau nak masak apa dah. Balik-balik kari, sup, kurma, paprik, sambal... sekali sekala, buat percik, bertambah gak makan. Resepi ni kawan yang bagi, thanks to yati... buat kali yang kedua ni baru sedaaap je rasanya... heheh.

meh tengok resepi percik ni.

amacam? menyelerakan tak? berasap lagi tu... menu tengahari ini (sambung malam sekali)

RESEPI: PERCIK AYAM/ IKAN DSB
BAHAN-BAHANNYA:

Binatang Panggang
Ayam/ikan dan sebagainya
serbuk kunyit
garam

1) lumur binatang terpilih dengan garam kunyit
2) pangganglah, apa lagi

Kuah Percik
1 mangkuk santan
setengah sudu halba
1 serai (dititik)
3 ulas bawang kecik (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit halia (ditumbuk)
sedikit kunyit hidup (kalo takde, boh kunyit serbuk - sikit je tau) (ditumbuk)
1 asam keping yang kecik (karang kalo beso, termasam plak)
garam secukup rasa
1 sudu kecik gula

1) campurkan semua bahan-bahan diatas dan masak sehingga pekat.
2) dah siap... dan bolehlah dimakan dengan binatang yang dipanggang tadi dengan nasi panas... fuuuh, meleleh...

2 orang budak interprem


credit to yati

2 comments:

Ainazli said...

nampak cam sedap jer percik nie, tak pernah buat lagi walaupun selalu makan nak2 time bulan poser, nielah juadah yg penting berbuka kat kg..nanti nak try test buat..

si aidil tu sebijik cam bapak dia...hahahha..

Suhaiza Sa'at said...

trylah buat ain, ni stail tranung... tapi termerah pulak... hehhe

aidi memang... muka potostet bapaknya... hehhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...