Assalamualaikum semua,
semoga sentiasa didalam rahmat Allah SWT. Hari ni aku rajin nak buat ikan pais, memandangkan rumah baru ni ada serumpun besar pokok kunyit yang daunnya besar-besar. Tak guna daun pisang pun takpe. Ada aroma daun kunyit, sedap baunya.
Resepi: Ikan Pais
Bahan-bahannya:
daun kunyit yang besar/daun pisang (layukan atas api)
ikan kembung
3 sudu lada boh
4 biji bawang kecil (ditumbuk)
2 biji bawang putih (ditumbuk)
asam jawa
garam
stapler/lidi
Cara-caranya:
1) gaul semua bahan masakan dan perap ikan.
2) bungkus ikan dengan daun
3) bakar api kecil
4) agak2 dah layu (dalam 15 min), terbalikkan bungkusan.
5) 10 min kemudian, bolehlah diangkat.
0 comments:
Post a Comment