Pages

Friday, January 04, 2008

Ikan Pais

Assalamualaikum semua,

semoga sentiasa didalam rahmat Allah SWT. Hari ni aku rajin nak buat ikan pais, memandangkan rumah baru ni ada serumpun besar pokok kunyit yang daunnya besar-besar. Tak guna daun pisang pun takpe. Ada aroma daun kunyit, sedap baunya.

Resepi: Ikan Pais

Bahan-bahannya:

daun kunyit yang besar/daun pisang (layukan atas api)

ikan kembung

3 sudu lada boh

4 biji bawang kecil (ditumbuk)

2 biji bawang putih (ditumbuk)

asam jawa

garam

stapler/lidi

Cara-caranya:

1) gaul semua bahan masakan dan perap ikan.

2) bungkus ikan dengan daun

3) bakar api kecil

4) agak2 dah layu (dalam 15 min), terbalikkan bungkusan.

5) 10 min kemudian, bolehlah diangkat.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...