Pages

Wednesday, January 26, 2011

Selamat Ulangtahun Najlaa ke 4

Bismillah

selamat ulang tahun ke 4 Najlaa Mohd. Husni. Semoga menjadi anak yang solehah, kakak yang adil dan hamba Allah yang taat akan perintah-Nya. Aminn. Actually, 24/1/2011 hari tu birthday dia. Kes umi terlupa nak update kat blog ni.

Sehari sebelum besday dia, aku ada gak terfikir nak buat kek besday dia nanti. Fikir punya fikir, buatlah kek karemal ni. Ni second time buat. Memang sedap walaupun sensitif nak buatnya. Ok, layan gambar kek ni.

Besday girl


Kek besday comot... kek karemal + coklat ganache + buttercream


Najlaa dapat hadiah besday... basikal pink, yeay!


Ni kek buat 3 hari sebelum. Saje test try... sedap

Ok, ni resepinya, amik dari fb Kongsi Resepi

Kek Karamel - Munira Baharum

saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas (karemel)
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td selang seli warna..
8. Panaskan oven 10 min, Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C / 45 min 160 darjah
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

........................

Ni tips2 yang dapat dikongsikan untuk membuat kek ni:

Kaedah boiler tu... masukkan adunan kek dlm bekas yg b'isi air... tp bekas yg b'isi air 2 kena bg panas dlm oven dlm 5-10 mnt tau....br ltak bkas adunan kek.

Maksud adunan (C) + (D) yg digaul sbati 2 dh jd satu adunan kek...pas2 klu nk nk letak wrna n paste kita bhagikan kpd b'berapa bahagian adunan kek td.....
cth: saya slalu ltak warna hijau (paste pandan)...warna merah (paste astrawberry)....tujuannya hanya utk nmpk menarik n sedap...

Kek ni d'masak cara bakar ajer...x blh kukus...

*kek nih ringkas jer...tp cara2 nk bt 2 yg bt kita krang faham sikit....bila dh bt kek nih kita kena t'balikkan dan biar yg karamel d'atas..keknya dibawah....sukar saya nk terang tp yg pasti dan jaminan skali dh makan rasa mcm nk mkn lagi...Insyallah.

mula2...pukul merah telur ngan minyak n air smpi gebu n tukar pd warna putih...
pastu mskkan gula, pukul lg smpi naik 1 x ganda lagi...then last skali mskkan tpng gandum ngan baking powder

merinque 2...putih telur yg dipukul dgn gula n krim tartar... pukul smpi adunan jd pekat n klu kita t'balikkan bekas 2 pun merinque td x jatuh...klu jatuh 2 blm jadi lg la....


Untuk ganachenya, sy buat macam ni:

3 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar mentega/marjerin

Cara2nya: Masak semua kecuali mentega secara double boiler, kacau sebati... bila dah sebati, masukkan mentega. Bila dah cair sebati tu, tuang kat atas kek yang dah sejuk. Pastu masukkan kek ke dalam peti ais. Nanti dia keras sket.

Ok, selamat mencuba.


2 comments:

Hafriz el-Muhammady said...

Sanah helwah ya ukhti...
lawa lesung pipit! ^_^

Suhaiza Sa'at said...

syukran ya akhi... anugerah dari Allah tu akhi. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...