Pages

Friday, June 08, 2007

Trip ke Batang Ai, Lubuk Antu, Sri Aman

Ahad lepas baru balik dari Batang Ai... rupanya Batang Ai ni adalah sebuah empangan besar yang dibina manusia dahulu kala... ala, macam Tasik Banding kat Grik gak tapi tasik banding takde empangan, just tasik je... tak silap buku sejarah tingkatan 1-3 ada cerita bab Batang Ai ni... yelah, sebab dulupun aku curious ada gak tempat serupa nama aku... hihihi
Kat sana aku especially takde buat activity sangat sebab ada budak 2 ni... DH je yang ikut jungle tracking... kalau nak ikutkan, setiap aktiviti kat situ kena bayar... ikut jungle tracking kena bayar RM10, nak mancing RM4 kot... even makan kat sana pun memang mahal... buffet sekepala RM58++... kalau nak makan nasi goreng special Batang Ai, kenalah bayar RM24 sepinggan! so kitorang amik jalan mudah makan maggi je... aku makan sekali jelah sebab tengok Najlaa macam sememeh je muka bila minum air susu aku... tak sedap, rasa maggi kot... hehehe

Bertolak dari ofis DH kul 8.30 pagi dengan rombongan 7 kereta... singgah minum pagi di Serian kul 9.30... berhenti je dah setengah jam... kul 10 jalan lagi... kul 11.40 berhenti di Lachau... buang air... then, kul 12.30 tiba di Sri Aman... berhenti di Sungai Batang Lupar, ambil angin sementara para lelaki sembahyang Jumaat... sungai ni glamour sebab ada benak... benak adalah ombak yang terhasil dari air pasang besar dan air surut kecil... memang menakjubkan sampaikan ada pesta kalau benak ni tiba... actually, orang2 kat sini tau bila waktu benak ni.

Kul 1.30 bertolak ke Batang Ai dan tiba di jeti kul 3.15 lebih kurang... tunggu 10 minit je terus naik bot... aku macam biasa, kenalah pakai life jacket sebab tak tau berenangkan... aku tengok Aidi & Najlaa ok je disepanjang jalan dan di dalam bot.

Dalam bot 15 minit, tibalah kami di Hilton Batang Ai Longhouse Resort... memang rumah panjang sebijiklah... Hilton Batang Ai Longhouse Resort memang lain dari resort atau hotel yang pernah aku pergi... mana taknya, keadaannya sebijik macam rumah panjang yang hanya ada kat Sarawak ni je tapi ni dibuat dari kayu bermutu tinggilah. Jauh setiap satu rumah panjang tu memang jauh, sayup mata memandang untuk sampai ke pintunya... agak2 dalam 15 pintu umah teres... jauh gak tu. Dahlah nak ke restoran/kolam renang kena lalu 2 rumah panjang... jauhnya!
Malam pertama... kitorang makan nasi yang aku bawak, lawan dengan sambal kering ikan bilis yang aku buat sendiri, ayam KFC Sri Aman dan timun. Jangan tak caya, Aidi sekarang makan nasi berulam timun dan ikan bilis. hehhe... lapar sangat2, macam dah lama tak jumpa nasi rasanya... kul 9 mlm semua dah terlennaaa...

Esoknya sarapan macam biasalah... kul 10 pagi DH ikut jungle tracking... aku, Aidi, Najlaa dok bilik je... takde buat apa... nak carry dua2 ni sekali susah... kejap je, dalam sejam lebih dah balik... tengahari tu kitorang makan maggi dan nasi semalam... nasi semalam?!! yelah, pas makan malam tadi, terus masuk peti ais... bila nak makan, rendam dalam air panas... macam rendam EBM tuu... heheh... memang tak panas tapi kondisinya masih elok dan masih boleh dimakan... tapi aku putus untuk makan maggi je... taknak tanggung apa2 risiko sebab menyusu badankan... tapi maggi pun bukan elok sangat... heheh... di saat2 inilah kami begitu menghargai nasi!

Petang takde aktiviti... akulah! nak gi mana, nak kayak? main tenis? mancing? mmmm... takpelah, aku rela dok dalam bilik yang nyaman dengan Najlaa... huhuh... tapi DH putuskan nak turun jeti sambil tengok orang berenang, memancing dan berkayak, boleh amik gambar sunset... memang teruja aku dibuatnya (tengok gambar je!)...

Malam kedua... DH putuskan kitorang gi makan kat restoran Nanga Muai, kat resort ni ler... tapi bukan buffet, sekadar ala carte je... orderlah kami Nasi Goreng Special Batang Ai yang harganya RM24 sepinggan... air? air tasik banyak... hehehe... mintak air kosong je... hhahahha... tapi nasi ni memang speciallah sebab ada satay ayam, satay lembu, telur mata kerbau, paceri carrot, keropok Batang Ai... hehhe... ala, kopok yang bulat kecik yang putih tu... dan nasi gorengnya kitorang perati sebijik macam nasi goreng pagi tadi... hahhahah... ni yang tak abis ke? wakakka... tapi kita hendaklah bersangka baik, baru masak kot... hahha... dan lagi sekali, di saat2 inilah kami begitu menghargai nasi!

Esok pagi pas sarapan terus berkemas sebab kul 12.15 tengahari dah kena naik bot... banyak jugak nak kena kemas, yelah mana nak masukkan tisu, shower foam, kopi gula sumer... heheh

Di sepanjang trip ni, Najlaa dan Aidi begitu bekerjasama sekali... Alhamdulillah, takde apa yang pelik berlaku... risau gak aku, bawak budak kecik ke tasik ni... tidur je time balik... kitorang ni dok membaca nama2 tempat yang kami rasa takde kat tempat lain... Engkabang Ili, Klauh, Panggil, Aping, Lachau, Sungai Tenggang dan macam-macam lagi... tak ingat aku...

Kami je terus balik, 6 kereta lagi ke Lubuk Antu... jalan2 kat sana... kami sampai rumah kul 5 ptg, diorang kul 8 mlm baru sampai.

Selang sehari, Najlaa demam... tapi doktor kata tak demam sebab temperature dia 36.5 je... tapi kepala je panas, kaki tangan sejuk... aku phone mak, mak kata demam terkejut kot... ntahlah... lepas 3 hari, alhamdulillah, sekarang dah sihat cuma ada selesema dan batuk sikit je... harap2 keadaan Najlaa pulih seperti biasa.
Ok, sekian saja trip kali ni. Pasni tunggu Najlaa besar sket baru gi jelajah KK atau Tawau pulak... oh ya, lupa pulak... weekend depan ada Pesta Benak di Sri Aman, ingat nak pergi tapi LHDN ada pesta pidato pulak, DH wajib attend... teringin gak nak tengok benak ni sebab takde kat tempat lain.

untuk gambar sekitar trip, klik gambar dibawah.


4 comments:

samuraijack said...

wei..wei..

jelez ni..mkn angin je kojenye ek..huhuuhuh..sakannn..

mardhiah12 said...

ai, email add ko: suhaiza.saat@gmail.com kan?
nanti nak email permission to read ni

Suhaiza Sa'at said...

a'ah cah, bila dok merantau ni rasalah nak gi jalan tempat orang. ko pulak, bila nak datang sini?

salah tu kak mar, suhaiza81@gmail.com email kita.

mardhiah12 said...

ok dah dah..silap email add.. duk terbagi kat suhaiza saat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...